Még az elején essünk túl a közhelyeken: Indonéziában rizst esznek, a húdecsodálatosangazdag ázsiai konyha ide nem ért el, a változatos ízorgia helyett ugyanazokat a veszettül semmirevaló ízű dolgokat erőltetik. (Kutyák, kígyót, szöcskét és rovarokat, aligátort nem nagyon esznek, ez konkrétan 1-2 szigeten van meghagyva a turistáknak.) Legyen elég annyi, hogy ebben az országban külön lehet már kirántott panírt kapni az üzletekben, bezacskózva. Nyilván nem véletlenül, van rá kereslet.

Nna, ezek után jöjjön akkor amiért ezt elkezdtem: jön a Karácsony meg a hétvége, ilyenkor rendre felmerül a kérdés: mit főzzek a családnak? Arra senkit nem bátorítanék, hogy az itt következő fogásokat teljesen komolyan feltálalja nekik, de a hétvégi ajándékcsomagolós rohanásban némi maradékból össze lehet talán dobni őket és amolyan "majd a neve eladja" étel módjára esetleg ki lehet próbálni. A felépítése a recepteknek a következő: elöl a név, utána némi leírás és ahol tudok, mértékegység. (Zárójelben pedig, hogy én hogy készíteném el otthon.) Az adagok többnyire egy főre vannak számolva, lévén a warungokban így adják. Ha autentikus indonéz ízt akartok, akkor tescós húst választotok, ha meg nem, akkor amilyet tudtok.

A WSB-ben ez így néz ki

 

 

 

 

 

Sop - Leves

- 200ml húsleves alaplé (Ez a legnagyobb baromság szerintem, amit recept kérhet, de Karácsonykor hátha mégis van. Ha nincs, akkor Maggi kockából gyártott, de utóbbi esetben elég 100ml.) - 1 nagy répa - 1 szem krumpli (közepeset vagy nagyobb szemet vennék, ez lesz a fő levesbetét a répa mellett.) - 1 szál póré- vagy újhagyma (Vagy amilyen van, "csak a 'zize kedviér') - egy csipet petrezselyem (Lásd eggyel fentebb. Ha nincs, lehet szárítottat is beletenni, de tényleg nem kell sok.) - pár karika citromfű (Ebből is mehet a szárított, de ki is hagyható) - bors bőven (Kb. olyan mennyiségben, hogy ne tudd eldönteni, hogy a leves melegíti a torkod vagy a bors) - kukoricaszemek tetszés szerint (Mehet bele az édes konzervkukorica is, a helyiek csak jelzésértékűen tesznek bele) - csirkehúsfalatok (A helyiek tényleg csak jelzésértékűen tesznek bele - ha már csirkelevesként hírdetik -, én azért egy felsőcombnyi mennyiséget nem szégyellenék beletenni) - csipetnyi só (Na ezt ők teljesen kihagyják, pedig finomabb vele. Ha leveskockából gyártjuk az alaplevet, akkor nem kell) - ízlés szerint főtt rizs (Karácsony a szeretet ünnepe, de az is gondolja át sürgősen az életét, aki ilyen ganéságra vetemedik otthon, hogy rizst tesz a levesbe) - díszítésnek pirított hagyma (ebből is lehet kockásat kapni otthon, én max. egy fél kockával tennék bele, de inkább kevesebbet)

A húst és a zöldségeket a hagyma kivételével ujjnyi nagyságúra és közelítőleg kocka formájúra vágják, a hagymát felkarikázzák. Ezt belerakják az alaplébe és összefőzik (kb. olyan állagúra, hogy 6-70 év között kényelmesen lehessen szétpasszírozni a szájban). Tálalásnál az egészet egy közel félliteres tálkába merik, megszórják a pirított hagymával és felengedik forró vízzel, amíg a régi menzásleves "sűrűséget" (vagy inkább hígítási fokot) elérik. Kanál nélkül, éppen csak nem forrva tálalják. (Kanalat a warungok asztalánál a gyűjtőben találni, egyébként nem divat az evőeszközzel evés. Én tálaláskor raknék még bele egy fél keménytojást is - ennek a levesnek a marhahúsos változatában van és abban nagyon finom.)

 

Nasi ayam goreng - Sültcsirkés rizs

- 1db bőrös csirkecomb - 1 bögre / 1 tasak rizs (Én nem szőröznék a rendes rizzsel, maradnék a zacskós gyorsrizsnél) - 1 káposztalevél - 2 karika kígyóuborka (Ezt sem erőltetném, jó lesz egy közepes csemege vagy kovászos ubi is) - 1 ek. Erős Pista (Vagy valami egyéb paprikakrém, a helyieknek van egy sambel nevű szószuk erre)

A csirkecombot panírozás nélkül tetszőleges fűszerkeverékbe forgatom (én spec. sültcsirke-vagy flekken fűszerkeverékbe tenném) és forró olajban kisütöm. (Fritőz előnyben, a helyiek nem a reformkonyháról és az egészséges étkezésről híresek, plusz a fritőz gyors és egyszerű is.) A rizst ragadós állagúra főzöm, Uncle Ben nem a barátom ezesetben. (Ők úgy érik el a kívánt ragacsosságot, hogy főzés után bennehagyják a főzőben gőzölődni kicsit.) A főtt rizst egy kistálkába teszem és addig nyomorgatom, amíg felveszi az edény formáját és nem esik szét. (Fagyistálkák például egész jók erre a célra, de nagyobb kávéscsésze is lehet, ha az van otthon.) A tálkából a tányérra borítom a rizskupacot, elvileg akkor jó, ha egy kis dómot formáz. (Ha maradt még pirított hagyma az előzőből, akkor azt lehet a tetejére szórni, el nem fogja rontani.) Mellé mehet a csirkecomb, a négybe tépett káposztalevél meg a többi cucc.

 

Bakso - Húsgombócos leves

- Minden, ami a Sop-hoz kellett, a krumplit és a répát kivéve (Dehogy venném ki, jó az abban is) - 3-4db kis húsgombóc (Én sertésből csinálnám, ha marad töltöttkáposztából töltelék - és elgondolkoztam rajta, hogy milyen háztartás az, ahol ez előfordulhat?! - akkor abból) - metélt tészta (Mondjuk a halászléből mentett, de lehet cérnamatélt is) - üvegtészta (Ez nem drága és nem igazán jó semmire, de változatosabb lehet vele. Egyébként simán kihagyható) - 1 ek. Erős Pista (vagy valami hasonló) - díszítésnek pirított hagyma

Ugyanúgy készítem, mint a Sop-ot (naugye, nem kell kivenni a zöldségeket), belefőzöm a metélt tésztát és a húsgombócot is. Utóbbinak nem kéne szétesnie a levesben. Tálalás előtt beleengedem az üvegtésztát és ugyanúgy felengedem forró vízzel. A tetejét megszórom a pirított hagymával, Erős Pistát pedig vagy bele- vagy mellérakom. (Én a hagyma mellé pirítanék a serpenyőben szalonnadarabkákat is, de kell-e mondanom, hogy az mennyire nem halal?)

 

Édességnek puding indonéz módra

Főzzünk egy adag pudingot, szigorúan vízzel, némi zselatinnal és cukor nélkül. Az így elkészült masszát tegyük egy tálkába. Még melegen ejtsünk bele egy ujjnyi banánt vagy valami egyéb, hosszára szeletelhető gyümölcsöt és várjuk meg, hogy kihűljön. (Vagy ne gusztustalankodjunk, hanem főzzük meg azt a pudingot tejjel, cukorral és zselatin nélkül. Szeletelhető gyümölcs helyett meg mehet bele olyan, amilyen otthon van.)

 Kb így néz ki a menü

Nagyjából itt véget is ért a hétköznapi indonéz számára a konyhaművészet, az összes többi cucc ezeknek valamilyen változata. Csirke helyett hal vagy marha, nagyjából ennyi a különbség. Ami kimaradt, az a Nasi Goreng (sült rizs valamilyen húscafatokkal), a Mie Goreng (sült tészta) és a különböző tésztabundában, olajban kisütött banános borzalmak. Ja, meg a szintén olajban kisütött szója- és tofuszeletek, fujj. Ezeket szerintem épeszű nem-indonéz nem eszi ha teheti, de a neten lehet receptet találni hozzájuk, ezzel nem foglalkoznék. Egye akinek két anyja van, meg akinek nincs más. Ezen kívül minden nyugati kaja népszerű - meg kb. indokolatlanul drága az egyszeri lakosnak, szóval szökőévente egyszer eszi. McDonald's-ba meg ilyen helyekre járni státuszszimbólum, de többnyire ezek a tökkelütöttek ott is rizst és sültcsirkét esznek, néha rántottával. "Ha nincs rizs a kajába, nem ettél igazából!" - tartja az indonéz mondás.

Kontrasztnak tessék, Váncsa úr elmondja, ő milyen indonéz karácsonyi halételt ismer. Egy részlet a konklúzió előtti szövegből: "A délkelet-ázsiai konyhák lebilincselők, engem legalábbis elbűvölnek és megbabonáznak, néha úgy érzem, hogy egy thai, maláj vagy indonéz ebéd az egész európai konyhaművészetnél többet ér. Aztán ráébredek, hogy ez marhaság. Létezik keleten bármi is, amit a spanyol iberico/serrano, az olasz prosciutto crudo vagy akár a portugál pre­sun­to mellé tudunk állítani? Kínálhatunk indonéz (thai, maláj, vietnámi) sajtokat az indonéz (thai, maláj, vietnámi) vacsora végén? Választhatunk indonéz (thai, maláj, vietnámi) borokat az indonéz (thai, maláj, vietnámi) ételsor mellé? Nem, minthogy keleten mindez hiányzik." (Mondjuk az nem igaz, hogy nem kínálhatunk indonéz bort. Megtehetjük, de nem fognak örülni a vendégek, mert állítólag elég pocsék - és az a baj, hogy ezt a helyi termelők mondják. :) )

U.i.: Az indonézek és főleg a gyerekek nagyrésze rosszul táplált a helytelen és egyoldalú étkezés miatt. Van-e tippünk, miért?

A bejegyzés trackback címe:

https://darmatey.blog.hu/api/trackback/id/tr795352094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása