Mivel kaptam olyan megkeresést, hogy méltatlanul elhanyagolom az ország és úgy egyáltalán a nagy összkép bemutatását, az utóbbi pár napban gondolkodtam rajta, hogyan lehetne jól leírni az itteni helyzetet és úgy válaszolni az általános kérdésekre, hogy az pontosan érthető legyen. Őszintén szólva nem igazán jártam sikerrel, mert tényleg mindenki más szemüvegen keresztül látja a kinti dolgokat. Elmondom hát az én válaszaimat és a fő benyomásaimat, Ti pedig majd eldöntitek, mit hisztek el belőle.

1. Rasszizmus Nagyon keményen benne van a hétköznapokban. Persze soha senki nem fogja neked itt a nagy mosolygások közepette elmondani, mit gondol valójában rólad vagy valamelyik ellenszenves népcsoportról, de ez még nem jelenti azt, hogy nem létezik. Kezdjük a legnyilvánvalóbbal: bule. Ez a szó egyszerre jelent fehéret, turistát és hollandot is.

Ha fehér vagy, akkor egyszerre lesz egy csomó kéretlen "rajongód", aki legszívesebben minden lehetséges pózban csinálna veled 3-4 képet - és a barátai is. Ha fehér vagy, akkor az menő; következésképpen fehérrel lenni menő. Ugyanakkor azért annyira nem menő, hogy törjék magukat érte. Inkább olyan ez, mint egy zenebohóccal fotózkodni: vicces meg érdekes, de azért nem halsz bele, ha nem történik meg. Vagy mint a '20-as évek Amerikájában feketét látni. Nincs az a konkrét, arcbatolós megkülönböztetés - de azért nem is tartozol közéjük. A komoly sokk a pénztárnál jön - ha ugyanis fehér vagy, csak turista lehetsz.

Ha turista vagy, tuti hogy pénzed van - különben maradtál volna otthon, nem? A pénzed pedig biztosan jobb helyen van valamelyik kiskereskedőnél vagy gagyiárusnál, bízz bennük, ők tudják. Igazából az volna a legjobb, ha most rögtön odaadnád az összeset, de persze én megértem, hogy ehhez mindenféle vackot kell neked odaadnom. Nem örülök neki, de hát ez van, cserébe úgyis az ötszörösét fizeted, mint amennyiért megvehetnéd valamelyik kínainál ugyanezt.

Ha kínai vagy, akkor maradjál csak szépen inkább otthon, esetleg gyere ide turistának, de ne éljél itt. Ha már mindenáron ide vetett a fene, akkor viszont leszel szíves nem kimozdulni a negyededből, csak ha nagyon muszáj.

De persze ezt soha nem fogjuk neked kimondani, mert az kellemetlen.

2. Elkerülni a kellemetlent

Mi az egyik legkellemetlenebb dolog, ami történhet? Dolgozni kell. Ehhez ugye fel kell kelni, elmenni valahova, ott lenni, tenni-venni, kinek van erre szüksége?! Mondjuk valahonnan pénzt is kéne szerezni, de az is úgy a legjobb, ha inkább házhoz jön. Ha nő vagyok, akkor meg máshogy se nagyon lehet, mert ugye a háztartást vezetni kell, gyereket nevelni kell - a férjemuram ugyanis húzza az igát valahol a pénzért. Na de azért nem eszik olyan forrón itt sem, ugyanannyi pénzt kap mindenki ha megállás nélkül gürizik, mint ha erősen láblógatva intézi ugyanezt. Elvégre senki nem szólhat egy szót sem: lett kávé a vendégnek, el lett víve A-ból B-be, meg lett neki szerelve a dolog, ki lett mosva, el lett adva. Hogy a kávé porból és sok cukorból álló sűrítmény feloldása forró vízzel, a kétórás út inkább 5 óráig tart, a megszerelés nem bírja ki az első használatig se, a "kimosás" vízbemártást-parfümözést-útszéli szárítást, az eladás pedig valójában lopást jelent? Jajj, hát Isten útjai kifürkészhetetlenek, ki vagyok én, hogy az akarata elé álljak?!

3. Insallah

Azaz ahogy Isten akarja. Mert hát az ugye úgy van, hogy hiába tesz meg az ember bármit, a legjobb szándék, a legkomolyabb erőfeszítés is kevés, ha Isten máshogy akarja rendezni a dolgot. Akkor meg ugye minek feszülni, végül minden úgy lesz, ahogy azt Ő akarja. Ha csinálok valamit érte/ellene, ha nem. Akkor meg már inkább...

4. A "munkin besok" doktrina

... inkább holnap megcsinálom. (A fenti tétel megalkotása egyébként György Tamás elméjét dícséri, szóval a kopirájt őt illeti.) A munkin besok doktrina lényege, hogy amelyik probléma ma jelentkezik, az már tegnap is megvolt, de ráérek holnap megcsinálni, mert ugye Insallah. Különben is, amelyik probléma nem oldódik meg 3 napon belül magától, azt úgyse tudnám megoldani, szóval nem érdemes vele foglalkozni.

5. Önzés

Mert az szintén erős itt. Elvégre ha nekem jó, akkor az azért nagyon jó, nem? Minek nézzek szét az úton átkelés előtt? Na jó, azért azt még néha megcsinálom, mert ha elütnek, az fáj, és azt kellemetlen. Kinek kell az? De például ha motorozok, akkor ahol én elférek és amerre én menni akarok, arra miért megy más? Hát azt én akarom! Meg ajándékot is, ha valaki jön valahonnan máshonnan. Ennek érdekében teljesen nyíltan megkérdezem, hogy "hol az ajándékom?" Alapvetően a lét célja, hogy boldogok legyünk, nem? Ha én megkapom, amit akarok, akkor tök boldog vagyok.

6. Hol az asszony helye?

Alapvetően ahol akarja, de legtöbbjük otthon óhajt lenni és jól semmittenni. Persze ez nyilván nem mindenki számára megvalósítható, így legtöbbször gyereket nevel, házimunkát végez és ezeket nem túl nagy intenzitással végzi. Mivel férjemuram jó eséllyel 10-12 órát van távol otthonról (nem ritkán másik városban vagy szigeten, horrible dictu országban dolgozik), személyes kapcsolatuk nem túl sok van, a közös időt meg gondolom, igyekeznek nem veszekedéssel eltölteni. Szóval a legtöbb iszlámmal kapcsolatos sztereotipikus dolog itt nem működik. Fejkendőt hordanak, ez tény, de ez legtöbbször nem esik nehezükre ezt megtenni, nem érzik megalázónak és nem zsákruhában mászkálnak, nem gyepálja el őket a semmittevő férj napi szinten és nem kell osztozniuk a szerelmükön két másik nővel.

7. Hazafiság

Ez elég jól megy nekik, szeretik a hazai termékeket és a "világhíres" indonéz dolgokat. Nagyjából ugyanaz a helyzet, mint az összes kicsit jobbos országban: jók vagyunk, akkor is, ha igazából nem. (Lásd még: kádári propaganda a magyar termékekről és dolgokról) Ez a féktelen nagy önbizalom jelen pillanatban még akár megalapozott is lehetne, elvégre iszonyatos potenciál rejtőzik az országban és a kőolaj- és a pénzpiacok miatt dől a pénz is rendesen. Más kérdés persze, hogy a helyieknek ehhez tényleg semmi köze és a történelemhamisítás is zsákutcának szokott hosszútávon bizonyulni. A tény, hogy a környéken mindenki más egységnyi idő alatt jelentősen több és hasznosabb munkát végez, mint a fene nagy önérzetű indonéz munkás - rövid úton problémává fog válni. Az pedig sem itt, sem máshol nem segít, ha elmondjuk, hogy "bezzeg egyszer volt egy királyság, az milyen jó volt, de aztán jöttek a pirézek/hollandok/angolok/tőkések/tőkétlenek/kínaiak/trappisták és most ez lett".

A nagy hazafiságban egyébként most odáig jutottak, hogy kivették a természettel és a tudományokkal foglalkozó órákat az alsósok tanrendjéből, helyette lett vallás meg indonéz kultúra. "A cél a jó diák helyett a jó hazafi nevelése, aki büszke a hazájára." Gratulálok, elvégre nem a nyelvek, az infó és a természettudományok értékelődnek föl világszerte - tök megéri egy generáció szemléletét elfordítani ezektől már fiatalon. (Mert senki ne mondja nekem, hogy kisgyerekként már nem szerette azokat a dolgokat tanulni, amiket később is.) A nacionalizmus egyébként itt egy fontos ragasztóerő is a társadalomban, szóval nem ignorálható és nem ítélhető el teljesen a hangsúlyozása. Indonéz etnikum ugyanis nem létezik. Van jávai, szumátrai, balinéz, pápua és még kismillió másik, aki ezt ritkán felejti el az önmeghatározása során. Hétszázvalahány kisebbség országa meg nem működőképes egy közös identitás nélkül, amit akár mesterségesen is meg kell alkotni. Esetünkben ez a...

8. Pancasila

... azaz az Öt Alapvetés. Az 1945-ös függetlenedési időszakban fogalmazta meg Sukarno elnök, majd később kicsit átdolgozta Suharto elnök a saját (jávai) íze szerint, aztán végül megint átdolgozták az Alkotmányba beemelése előtt. Annyira erős államalkotó szimbólum és hitrendszer, hogy a hivatalos indonéz címer pajzsán is az Öt Alapvetést jelképező heraldikai minták láthatók. Ezek:

A csillag - Hit az egyetlen és igaz Istenben Teljesen jó és világos megfogalmazás, kellő finesszel: a többségi iszlám és a szintén jelentős keresztény lakosság is azonosulni tud vele; a hindukat meg csak ne érdekelje ez az egész, ők úgyis elvileg a világi dolgok feletti dolgok felé igyekeznek.

Lánc - Igazságos és civilizált emberiesség Más szavakkal: Isten előtt mindenki egyenlő. Mondjuk azt is jelenti, hogy az indonézek bizony nem tűrnek el semmilyen fizikai vagy spirituális nyomást senkitől - szóval ha egy kínai megvuduz egy indonézt, akkor ezzel a lánccal verik ki az összes fogát, az tuti. Inkább egy jól hangzó jogi alapvetés, amit több-kevesebb sikerrel próbálnak betartani és főként nagyerőkkel hivatkozni rá nemzetközi színtéren.

Indiai füge - Indonézia oszthatatlan egysége Itt gondolom valaki szólt az alkotóknak, hogy azért az mégsem frankó, hogy itt többszáz évig hindu birodalom virágzott, majd jöttek az iszlám hódítók és jól elzuholták őket, de még ma is van belőlük dögivel. Hmhm, problémaforrás, hivatkozási alap, nem kell ez nekünk. Na de itt ez az indiai füge (Ficus benghalensis )! Ez indiai, szóval jó lesz a hinduknak, sok-sok légbőlkapott gyökere van, ami aztán a földön egymásbaolvad és elválaszthatatlan lesz, mint a mi sokszáz törzsi etnikumunk, akikben kevés közös van, de mi jól összeboronáljuk őket ezzel az Öt Alapvetéssel. Na, ezt ügyesen kitaláltunk, szívjunk is el rá egy cigit! De az van, hogy ezt valahogy el is kéne jogi nyelven szépen adnunk a külvilágnak is. Jaj már, hogy te egy pillanatig sem tudsz pihenni! Hát majd azt mondjuk, hogy itt semmiféle megkülönböztetést nem tűrűnk ám meg, se bőrszínre, se származásra, se etnikumra vonatkozóan, az még úgyse volt és kajálják a nyugatiak. Azt figyelted, hogy a vallási megkülönböztetés kimaradt? Csak nem képzeled, hogy majd a nemes iszlám hitet ne részesítenénk előnyben a többi tévelygővel szemben? Mi van, megzavarodtál a napon vagy a sok munkától? Látod ez van, ha túlfeszíted magad. Szívjunk el inkább még egy cigit, az sose árt.

Vízibivaly-fej - A választott tisztségviselők belső bölcsessége által vezetett demokrácia He? Ezzel csak azt akartuk mondani, hogy a mi demokráciánk a hosszas tanácskozáson és a konszenzusos döntéshozatalon nyugszik. Addig nem is kell szavazni, amíg tanácskozni lehet és próbálgatni a konszenzus határait. (Tehát nem kell azt a döntéshozást úgy elsietni, munkin besok is jó lesz.) Ezt az európai történelem egy bizonyos szakaszában talán obstrukciónak is hívhatnák, de hát itt belső bölcsesség van, szóval ez bizony nem az. Mondjuk nem is gyorsítja nagyon a döntéshozást, de hát nem a meghozott döntések alapján, hanem időre fizetnek, nem? Az pedig merő véletlen, hogy az összes belső bölcsességre méltó vezető gyakorlatilag Jáván lesz megválasztva, köszönhetően a rendszernek és a népsűrűségnek. Kerületek ide vagy oda, ki van azért ez találva.

Rizskalász és gyapottermés - Szociális igazságosság Indonézia egész népe számára Elvileg a javak igazságos elosztását és a gyengék védelemben történő munkálkodását jeleképezi. Erről csak annyit, hogy azért a gyakorlatban nem működik túl jól; melózni nem nagyon akar senki és a javak is elég erősen koncentrálódnak Jáva szigete és a központ felé. De összességében a "cirkuszt és kenyeret" helyi megoldása; cirkuszt/kakasviadalt mindenki helyben saját erőből szervez, kenyeret/RIZST meg olcsón lehet szerezni kormánybá jóvoltából. Őszintén szólva az összes elv közül ez őrzi leginkább a több évtizedes kommunista múlt emlékét és eredményeit, ők tényleg senkit nem hagynak az út szélén - állami dotációval olcsó a benzin még a helyieknek is, rizs és szója van rogyásig, a közműdíjak is meglehetősen alacsonyak - ahol meg nincs, oda lehet áramfejlesztőt vinni, hisz az üzemanyaga olcsó. (Csak én nem értem, hogy egy egykori gyarmat - ami ma is ezen sír-rí, hogy mekkora kakas is volt a dzsungel szemétdombján - beveszi a gyapotot és a szociális igazságossággal hozza kapcsolatba? Fordított értelmezés vagy mi?)

 

Nagyjából ennyi jutott most eszembe az elmúlt hónapok tapasztalatai átszitálva. Igen, kritikai a hangvétel és a szemlélet, de könyörgöm, ez az ország teljesen komolyan a világ 5. legnagyobb gazdasága akar lenni záros határidőn belül a fenti tulajdonságokkal! És ez nem amolyan légbőlkapott ötlet, mert a potenciál tényleg megvan benne, de hát munkin besok... insallah.

A bejegyzés trackback címe:

https://darmatey.blog.hu/api/trackback/id/tr645352065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása