Remélhetőleg ezt nem sűrűn fogja hallani a t. ösztöndíjas, mert az már régen rossz.

Nézzünk egy átlagos esetet. Delikvensünknek szokatlan a kinti baktérium-flóra, ezért renyhe lesz a bélműködése. Elmegy egy kinti dokihoz, az felír neki valami gyógyszert, kiváltja, beszedi és remélhetőleg megjavul. Itt minden egyes lépés pénzbe került, amit otthon a TB (jó esetben) finanszíroz - odakint viszont nem.

"Nade a kezelés is kevesebbe kerül!" Ez igaz, ha megáll ilyen szinten a dolog, akkor nagyon király. Ha viszont nem, akkor lehet elgondolkodni, megérte volna-e kifizetni itthon azt a közel 100.000 forintot (vagy valamivel többet), amibe a biztosítás kerül.

Tegyük fel, hogy nem lesz ennyire átlagos az eset és azalatt a fél-egy év alatt, amíg kint vagyunk - mondjuk - robogóval balesetezünk. Kevés kontinentális nemzet fia és lánya oldja meg zökkenőmentesen a baloldali ázsiai közlekedést, így talán nem túl vad elképzelés, hogy előfordulhat egy-egy bukás. Ilyenkor már kapod a tetanuszt, kötözés, kivizsgálás, beszállítás, stb. Ha valaki más is megsérül, jön a baleseti kár megtérítése, ha bérelt volt a járgány, akkor az is. Ezeket a kiadásokat a fenti összegért a biztosítás bizonyos összeghatáron belül fedezi. Neked annyi a dolgod, hogy beszerzel egy csomó papírt a hatóságoktól és az esemény megtörténte után a lehető legrövidebb időn belül felhívod a biztosítót - legtöbb helyen ennek a hívásnak a díját is visszatérítik vagy éppen ők hívnak vissza. Megmondják neked magyarul, hogy merre menjél, milyen dokit keress, stb. stb.

Tény, hogy elég komoly körülményeknek kell megfelelni és hogy van egyfajta tartózkodás a biztosító társaságok részéről amikor _tényleg_ fizetniük kéne, mert olyan esemény következett be, amiért valójában megkötötted a biztosítást - baleset, lakásfeltörés, stb. - de még mindig jobban megéri, ha azért a 100.000-ért egy évig nyugodtan mehetsz orvoshoz és az esetleg ellopott okostelefonodat vagy a kedvenc laptopodat a biztosító legalább részben (vagy akár egészben) pótolja.

[Utólagos megjegyzés: én később érdekes kalandba kerültem a biztosítóval, szóval árnyalódik a kép. A lényeg annyi, hogy nem könnyű a nemzetközi biztosításokat érvényesíteni Indonéziában, ezért sajnos készen kell állnod anyagilag arra is, hogy előfinanszírozd a gyógyításodat. Vagy patentul megtanulsz indonézül hisztizni, de ez utóbbit én nem próbáltam.]

A bejegyzés trackback címe:

https://darmatey.blog.hu/api/trackback/id/tr895343046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása