A korábban már tárgyalt kérdéseken túl a leggyakrabban a szükséges védőoltások megléte és szükségessége szokta foglalkoztatni az embereket.

A kötelező oltások közé a diftéria, gyerekbénulás, tetanusz, Hep A+B és a tífusz; míg a "kalandor" csomagba a malária és a veszettség oltása tartozik az Intermed Oltóközpont szerint. A fenti betegségekről bővebb információ is beszerezhető az Országos Epidemiológiai Központ oldaláról - ezt főleg azoknak érdemes megtenni, akik még nem jártak hasonló helyen és/vagy szeretnek megijedni.

Jómagam nem igazán szeretem az oltásokat, de az utazás miatt nem volt kérdés, fel kellett vennem párat. Azt kell mondjam, az általános iskolás idők óta elég sokat változott ez a terület is. Egyrészről elég jó pénzeket gombolnak le az emberről (ami ugye nem igazán érv komoly betegségek elleni védekezés esetén), másrészről olyan tűkkel és módszerekkel oltanak, hogy tényleg alig észlelhető maga a szúrás és a kivétel. Az oltóanyag természetesen továbbra is "feszít" és ezeknek az oltásoknak 1-2 napig érződik a helye, de a hétköznapi életben nem befolyásolnak.

Az alapoltásokat be kell szerezni, ez nem kérdés. Az orvosok legtöbbször ellenőrzik az oltási könyvedben szereplő adatok alapján, pontosan melyikre van szükség - ha nincs ilyened, akkor az életkor alapján valószínűsítenek, hogy melyiket kaptad meg az akkori szabályozások szerint. Nekem spec. azt mondták, hogy oltassam magam újra gyerekbénulás ellen is. Egyrészről mert benne van amúgy is az egyik keverékben, másrészről mert Ázsiában van olyan változata is a betegségnek, amelyik kifejezetten felnőtteket támad meg és a kiskori vakcina óta eltelt azért pár év. Arra is fel kell készülni, hogy a rendes védelmet nem igazán lehet egy környi oltással elérni. Kettő vagy három kell, ezért érdemes időben elkezdeni futni a köröket. A legtöbb oltás úgyis több évre biztosít védelmet.

Elérkeztünk a legproblémásabb részhez. Malária: Elég ronda betegség, szúnyogok terjesztik és ha egyszer elkaptad, utána nem nagyon fogsz örülni a meleg időnek. Oltás tudtommal nem igazán van rá, helyette lehet különböző tablettákat szedni, amik keményen támadják a májat és az általános levertségérzet mellett elég "finom" mellékhatásai vannak. A vírust hordozó szúnyogok ha főleg este támadnak, ellenük kell védekezni lehetőség szerint. Ezen kívül nem árt figyelembe venni, hogy a malária Indonéziában csak az elmaradottabb helyeken jelent igazi veszélyt a hozzáértők szerint, nagyvárosokban nem igazán. Lefordítva: ha nem Borneóra, Pápuára vagy a dzsungel közepére mész, akkor nem kell feltankolni belőle fölöslegesen. Ha menet közben mégis szükséged volna rá, rendelhetsz magadnak a neten keresztül legális forrásból.

Veszettség: Elvileg létezik rá megelőző oltás, de gyakorlatilag nagyon hasonlít a kezeléskor elvégzendőhöz, így én nem erőltettem. Sokat gondolkodtam rajta, de nagyapám elég hosszú állatorvosi pályafutása során 1x kényszerült rá, hogy beoltassa magát. Ez nem jelent semmit, de őszintén megmondva, ahhoz sok pénz és macera, hogy passzióból beadassam. Érkeznek hírek veszett majmokról és kóbor állatokról, ezeket kell lehetőség szerint kiszűrni. Szerintem nem olyan nehéz, az eddigi leírások sehol nem említették, hogy megharapták volna őket. (Ehhez persze az is kell, hogy az ember a gyanúsan barátságos állatokat ne kapja ölbe és ne piszkálja őket fölöslegesen.)

Kolera: Na, ezt nem is értettem. Indiába kell, ide nem. Egy fiatal hölgy dobta be a köztudatba, aki "olvasott erről német oldalakon." Ürülékkel szennyezett vízzel terjed, főleg nyomornegyedekben és folyótorkolatokban. Nem akarom minősíteni azt, aki mondjuk nyers osztrigát óhajt nem biztos forrásból fogyasztani ilyen helyen, vagy főzés/sütés nélkül kíván megenni bármi gyanúsat. Biztos finom a gyümölcskoktél, de ha nem Te csinálod magadnak, meghámozva a gyümit és palackos vízzel átmosva, palackos vízből készült jégkockával... Lelked rajta, de én két zsebkendőnél többet nem adok neked. A másik érv a kolera-oltás mellett az volt, hogy iható az oltóanyag és véd az E.coli ellen is. Ez szerintem nem érv. E.coli ellen máshogy is lehet (és kell) védekezni. Nem mellesleg közel 20K a vakcina ára, ezért cserébe 3 hónap az E.coli védelem.

Dengue-láz: Ez egy komoly és valós veszély, cserébe nincs ellene védőoltás. A szúnyogok terjesztik; mégpedig napközben, városban és szívesen szaporodnak a fürdőszobák pocsolyáiban (a mandit emiatt mindig le kell engedni!). Csonttöréses láznak is mondják, van vagy kétféle fajtája és ha egyszer megkaptad, a második alkalommal hatványozott esélyed van a szövődmények kialakulására. Hacsak nem vagy végletesen hülye vagy nem untad meg az életed, egy ilyen betegség egyenes út haza. Védekezni a szúnyogok ellen lehet és kell, moszkítóháló, szúnyogháló az ablakra (nagyárúházakban lehet kapni ezres alatt tépőzárral rögzíthető fajtát, szerintem megtérül a beruházás), szúnyogriasztó a testre. Utóbbinak minnél magasabb DEET értékkel kell rendelkeznie, de azért a józan ész határain belül. 30-50%-os koncentrációval rendelkező szúnyogriasztó pont nagyon elég lesz.

Figyelmes olvasók megjegyezhetik, hogy a szer károsíthatja a kőolaj-származékból készült ruházatot és a bőrön át felszívódva károsíthatja az agysejteket meg mittudomén. Igen, biztosan így van. A nem aranybarnára sütött pirítós meg rákot okoz, a mobilhullámokról nem is beszélve; döntsd el, mitől szeretnéd örök rettegésben le(f)élni az életed. Én nem óhajtom megkapni a dengue-lázat, szóval fújni fogom magam (itthon az Off Max és a Szuku az ajánlott, ha jól tudom) és nap végén igyekszem majd lemosni a bőrömről és lehetőség szerint a ruhámról is. (Végtelenül elhatározott olvasók elvileg használhatnak szójaolajat is DEET helyett, csak oldják meg, hogy viszik fel a bőrükre és a ruhájukra. Egy 200 ml-es flakon kb. 600 Ft-ba kerül, ez 100%-os koncentráció esetén kb. 8 óráig véd(het). )

Japán B encephalitis: Na, ez a legkevésbé valószínű az összes betegség közül. Sertéstelepek és rizsföldek, mocsaras területek környékén terjed - szintén a szúnyogok terjesztik, este. A védekezés a szokásos, de városban és turisták által látogatott helyen nincs veszély (hacsak nem tervezel vért cserélni egy vidéki sertéstelep dolgozójával mondjuk Yogja közepén). Egyébként jóféle betegség, azt mondják, a védőoltás (ami nem kapható itthon) is csak 50%-ban véd a betegségtől. Ha megkaptad, akkor jön az agyhártyagyulladás és van 50% esély az elpatkolásra, túlélés esetén pedig valamivel nagyobb sansz a bénulásra. Kajak.

 

Végezetül nézzük, mit is tanultunk ma (ha már South Park-ot néztem a bejegyzés írása közben): - Kerüld a szúnyogokat! Csúnya dolog megbélyegzés, de a mi esetünkben ők minden baj okozói.

- Ismerd a veszélyeket. De kezeld őket a helyükön, a valós bekövetkezési esélyüknek megfelelően. Nem fogsz kolerát kapni a tintahaltól, amit éppen eszel és közben nem fog megmarni egy maláriás szúnyog. Feltéve, hogy a minimális trópusi szabályokat betartod!

- Legyen biztosításod! Igen, valóban drága dolog, viszont olyan védőhálót von köréd, ami egészen a baj bekövetkeztéig láthatatlan marad.

- Dönts! Nem kötelező úgy, ahogy én. Ha rádszakadt az OTP, nyugodtan küldd magadba a védőoltást mindenre. Ha te is olyan szakadt hippi vagy, aki szerint a gyógyszergyárak fölöslegesen vagy egyenesen ártó szándékkal készítenek védőoltásokat, hagyd ki akár mindet és bízz a felső erőben, hátha az megvéd. Ha meg mégsem, azt úgysem fogod már tudni elmondani...

A bejegyzés trackback címe:

https://darmatey.blog.hu/api/trackback/id/tr15343045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása