Folytassuk talán azzal, hogyan lehet jelentkezni Magyarországon erre a programra.

Jelen pillanatban sehogy. A következő pályázati időszak szerintem november-december tájékán fog megnyílni, addig érdemes inkább lélekben és anyagilag készülni. (Elég sokba kerül kijutni innen oda, repjeggyel és minden költséggel együtt olyan 500.000 forint körül érdemes tervezni.) A jelentkezési lapot innen lehet letölteni, érdemes figyelni azonban, hogy az aktuális évnek megfelelő verziót töltsük ki.

Ami elsőre meglepő lehet, hogy elég részletesen érdeklődnek az eddigi utazásaidról és a társadalmi hátteredről. Ezeket különféle igazolások és fénymásolatok formájában szeretik bekérni - kezdve az iskolalátogatási papíroddal, bizonyítványok másolatával, ajánlólevéllel a tanárodtól vagy valamilyen jól hangzó társadalmi szervezettől, az útleveled minden egyes lapjának fénymásolatával bezárólag. Igen, ez utóbbi is fontos, mert egyrészt ők nem a schengeni rendszerben gondolkodnak és az útleveleden elvileg visszakövethető, merrefelé utazgattál és ez számukra lényeges lehet. Nyilván átmész egyfajta biztonsági átvilágításon, ahol egy szaúdi, iráni, izraeli, amerikai, orosz vagy kínai vízum legalábbis érdeklődésre ad okot. Vagy például ha sok afgán vagy pakisztáni pecsét van az útlevélben, az is okozhat egy-két felvont szemöldököt. (Más kérdés, hogy vízumot kérhetsz külön lapra is és nem kötelező bekerülnie az útleveledbe.)

Ha ezeken túljutottunk, akkor jönnek az orvosi vizsgálatok.

Ennek egyik érdekessége, hogy a körzeti/háziorvosnak és néhány szakorvosnak együttesen kell kitöltenie a papírt, amiért végül a körzeti/háziorvos vállalja a felelősséget, mert ő írja alá. Szemész-, fogász-, oltóközponti igazolást és végül egy teljes mellkasi röntgenkép az, amit be kell szerezni. Ez utóbbit nem szokták kiadni az SZTK-kban, csak külön kérésre. Jó, ha a körzeti/háziorvosod már a beutalón jelzi, hogy ő nem csak a negatívot kéri, hanem az előhívott képet.

És végül... a fényképek.

Eddigi olvasmányaim és tapasztalataim szerint az indonézek imádnak fényképezni, fényképen szerepelni és fényképeket gyűjteni. A jelentkezéshez 5-nél nem kevesebb igazolványképet kértek, amiből egyet magára a jelentkezési lapodra kell ragasztani, a többit csak mellékelni. (Azok gondolom, mennek a kinti kartonodra, a nemzetbiztonsági aktádra és az egyetemi papírjaidra.) Praktikus tanácsként azt tudom javasolni, hogy fotóztassátok le magatokat egy rendes géppel és egy jó fotóssal; szerkesszétek méretre és rakjatok egymás mellé 3x3 darabot. Ezt azután nyomtassátok ki a hétköznapi 9x13-as méretben. Ha pengével feldaraboljátok, így jóval olcsóbban lehet kihozni az egészet, plusz később is szükség lehet/lesz még ezekre is. (Én pl. viszek magammal 4db így megszerkesztett 9x13-as képet (36db igazolványkép) kintre is. Helyet és súlyt nem foglal, de nagyban megkönnyítheti a kinti ügyintézést, ha nem ott kell fotós után rohangálni és vélhetően súlyos pénzeket fizetni.)

 

Mostanra elvileg összeállt a pályázati csomagod gerince, lehet szusszanni egy picit. Ezután jön ugyanis az ügyintézés érdemi része, a leadási procedúra. Fénymásold le az eredeti iratokat legalább 4 példányban, az útleveled oldalait szkenneld be / fényképezd le és írd ki egy cd-re, tedd bele egy átlátszó iratvédőbe és csavard fel a mellkas röntgened és fáradj el a legközelebbi postára vagy az Indonéz Nagykövetségre.

Itt az ügyintéző hölgy átnézi a csomagot és jó eséllyel talál majd valamit, amin javítanod kell. Ez nem azért van, mert neki nincs jobb dolga, hanem mert az indonézek szeretik eljárási és alaki hibákra hivatkozva visszadobni a pályázatot. Két szűrűn is meg kell felelni, egyrészt a nagykövetségi válogatáson, másrészt az indonéz oktatási minisztériumi átvilágításon. Mivel jársz jobban, ha szívod a fogad és megcsinálod, amit kérnek - vagy reménykedsz és megkapod az elutasító üzenetet? Én 5x voltam a követségen, amíg végre minden összeállt. Pedig úgy érzem, tudok egyet s mást a hivatali ügyintézésről. Szóval dobj be egy Leszarom tablettát és csináld végig.

A leadási határidőt pedig nagyon komolyan kell venni. Ha az hétfőre esik, de aznap a követségen mondjuk nincs munka (valami miatt), akkor már pénteken a hivatali órákban ott kell pihennie a pályázatodnak az ügyintéző asztalán. Ezen a ponton is ők tesznek neked szívességet, hogy egy évig taníttatnak és "megélhetést" biztosítanak.

Ezután viszont jön egy nyugati-keresztény kultúrában nem túl ismert felfogás, az "insallah". Fordításban ez kb. azt jelenti, hogy "ha Isten is úgy akarja". Az indonézek ugyanis csak rád nézve ilyen szigorúak az eljárási, alaki és időbeli kritériumok tekintetében; rájuk azonban néha más szabályok vonatkoznak. Ezt már most szokni kell, odakint ugyanis ez hatványozottan igaz lesz. Te ott kint nem vagy állampolgár és nem vagy fontos a hivatalok számára. Egyértelműbben fogalmazva: leszarják, mi fáj neked. Ezért borzalmas tortúra pl. áthelyeztetni magad egyik egyetemről a másikra odakint. Mert az nekik plusz munka és nem erről volt szó, hanem hogy te belenyugszol abba a döntésbe, amit ők egy munkával már meghoztak.

Ha minden jól megy, tavasszal az első fecskék után megérkezik a döntés is a pályázatodról. Nem neked és nem személyre szólóan, hanem a hivatalos oldalon valahol. A mi esetünkben például a Twitteren jött egy egysoros bejegyzés egy linkkel, ami az eredményt tartalmazó pdf-re mutatott. Ha nem nézzük naponta az oldalt, nem nagyon tudunk róla, hogy megfeleltünk-e vagy sem. Mert ez a mi dolgunk volt, hogy tájékozódjunk.

Mázlid volt és beválogattak az első körben? Kajak, de ez még kevés. A Nagykövetség ugyanis majd megkeres téged és neked újra meg kell erősíteni a részvételi szándékod - jellemzően e-mailben, visszajelzést kérve, hogy megkapták és vették a dolgot. Ezután lesz majd egy fogadás/találkozó a Nagykövetségen, ahol illik személyesen megjelenni és aláírni a beleegyező nyilatkozatot - ez kell majd később a vízumodhoz.

Nem válogattak be az első körben? Ez nem túl szerencsés, de még nincs veszve minden. Még simán visszamondhatja valaki, akit beválasztottak és akkor felszabadulhat egy hely neked. Vagy pályázhatsz újra jövőre, tapasztalatokkal gazdagabban.

 

A következő állomás pedig az "Orientation Meeting" lesz a Nagykövetségen.

A bejegyzés trackback címe:

https://darmatey.blog.hu/api/trackback/id/tr65343039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása